fredag 4 juli 2014

Lottningspinnar

Dagens tips handlar inte om lärande utan om klassrumsorganisation. 

När vi ska lotta/dra namn i klassen använder jag just nu en sammetspåse med flirtkulor i med elevernas namn på. Jag har tröttnat på dessa kulor som alltid har en tendens till att rymma och rulla iväg på golvet (eftersom jag aldrig lyckas hitta något bra ställe att lägga de dragna kulorna på vilket innebär att jag lägger de på ett bord och då är det svårt att hålla ordning på dem). Vissa år har jag använt en burk med träknappar där jag skrivit elevernas namn på den släta sidan. 

Jag hittade istället denna fantastiska idé med lottningspinnar som jag inte kunde låta bli att testa. Visst är de totalt överjobbade men de tar faktiskt inte så lång tid att göra och det känns ändå kul att lägga lite kärlek på dessa pinnar som man ska använda dagligen i flera år. Perfekt pyssel samtidigt som "Allsång på Skansen". 
Hur gör du? Först och främst får du äta många goda glassar :) eller så bjuder du helt enkelt klassen på pinnglass och ber de spara pinnarna åt dig och ett av dina projekt. Måla sedan glasspinnarna i två olika färger som matchar ditt klassrum (jag använde hobbylack från Panduro). Kör ner pinnarna i en bit frigolit medans de torkar (15 minuter på vardera ände). Skriv namnen på dina elever på ena änden av pinnen, förslagsvis den ljusare änden, med en märkpenna. När du ska lotta bland eleverna i klassen tar du en pinne och sedan sätter du ner den i burken igen fast med andra sidan upp så att du inte drar samma namn igen. Du har alla pinnar på ett och samma ställe samtidigt som du har koll på vilka du redan dragit eller inte. Smart va! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar